II g klasės pažintinė kelionė

 

Mokinių atostogas įprasminome kelione po šiaurės Lietuvą. Nuvykę į Žagarės RP lankytojų centrą plačiau sužinojome apie šio krašto ypatumus: gyventojų amatus, medžioklę, žirgų auginimą, miesto istorijos ištakas, „dolomitų slėpinius“, kurie laikomi kaip krašto raidos struktūrinis pagrindas bei tradicinį vyšnių festivalį. Gėrėjomės regiono gamtiniu kompleksu, kuriame matėme lygumas, kalvagūbrius, Švėtės upelį, o šis puikuojasi kriokliu, kuris susidarė toje vietoje įvykus žemės plutos lūžiui prieš ml. metų dėl tektoninių žemės gelmių judesių ties dabartine užtvanka. Kopėme į ozą, nuo kurio puikiai matėsi Latvijos kraštovaizdis. Atsisveikindami su Žagare įsitikinome, kad miestelėnai turi savitą kultūrą: indais puošia namus, nesutaria dėl gatvių pavadinimų ir iki šiol „išlaikę pravardės“, o ir tikru žagariečiu gali tapti tik atvykėlio trečios kartos palikuonys.

Kelionė neprailgo iki Joniškio, nes mūsų laukė „Krepšinio muziejus“ – vienintelis toks Lietuvoje. Muziejuje sukaupta be galo daug eksponatų: įvairių spalvų medaliai, nuotraukos, žymiausių krepšininkų marškinėliai, sportiniai batai, autografai, kamuoliai ir t.t. Sportinis entuziazmas neišblėso vaikštant po Joniškio miestą. Jame matėme sinagogų kompleksą, kuris reprezentuoja šio krašto žydų bendruomenės istoriją iki Antrojo pasaulinio karo. Stebėjome kultūros centro pastato modernią sceną, žiūrovams jaukią aplinką, Svečiavomės „Aušros“ gimnazijoje, o geografijos mokytoja Giedrė pasirūpino ne tik šiltu priėmimu, bet ir pristatė Joniškį, kaip vieną iš originaliausių radialinį planą turintį miestą, krašto rekreacines vietas, parodė išskirtinę smėlio kolekciją, kurią nuolat papildo. Jauki gimnazijos aplinka paliko gerą įspūdį, o naujų idėjų parsivežėme su kaupu. Kelionės pabaigą, laisvalaikį vainikavo Forum Cinemas, Šiuliai.

Kelionės metu mokinių patirti nuotykiai virsta  puikiais prisiminimais O prisiminimai, įspūdžiai – paskata plačiau pažinti savo krašto gamtą, kultūrinius, ekonominius išteklius.

DSC03578

 

86731843_201369714251843_5434817750541271040_n

 

                                                                                     (geografijos mokytoja Irena Kačinauskaitė)